Menu

[ News ]

Together we aspire further, think big, work purposefully exert more care.

Регистрация на фирма – какво трябва да знаете?

Основаването на собствена фирма е едно от нещата, за което си мечтае почти всеки човек. И дори не става дума толкова за чисто административната част, а за това, че това е знак за нещо много по-важно – поели сме юздите в живота си. Избрали сме да нямаме шефове над главите си и сами да определяме правилата на играта.

Това звучи просто чудесно, нали?

Но нещата в живота не се случват само с мечти. Човек трябва да бъде напълно наясно какво точно иска да постигне и по какъв начин, а след това и да действа. Освен това съществуват някои детайли около всяка една регистрация на фирма, които трябва да се имат предвид – ето кои са те.

Идентифицирайте името на вашата компания, преди да започнете регистрация на фирма

Името на вашата компания е това, което ще ви определи като бизнес до голяма степен. Интересно е, че много потенциални клиенти могат да разберат доста за вас, само като знаят името на вашата компания. Въпреки това идентифицирането на име е едно, но регистрирането на име на фирма е съвсем друга работа.

Има три неща, които трябва да знаете за тази стъпка:

юридическото име е вашето пълно име, ако сте едноличен търговец;

ако вашият бизнес е партньорство, тогава юридическото име е фамилното име на вашите партньори или името, посочено в потвърждението ви за партньорство;

ако сте създали дружество с ограничена отговорност (ДОО), тогава юридическото име на компанията е това, предоставено на правителството.

Но преди да изберете дадено име, е важно да сте убедени, че то не е използвано от никой друг или в противен случай може да се сблъскате със законови последици. Също така е важно да наемете адвокат, за да разберете дали логото на вашия бизнес не нарушава някакви авторски права или патент.

Имайте предвид всички документи и такси за регистрация на фирма

Първо, бъдете напълно наясно с таксите. Проучете колко ще ви струва регистрирането на фирма в България, така че да определите бюджета си правилно и да не се изненадате неприятно, когато трябва да разходвате пари.

Таксите, независимо дали са в у нас или в друга страна, обикновено зависят от това, което смятате да практикувате, вида на бизнеса си и изискванията на юрисдикцията.

Второ, документите. Информацията, която обикновено трябва да предоставите, е следната:

име на фирмата;

местоположение на бизнеса;

структура на собствеността (мениджмънт, директори и други);

броя на акциите и тяхната стойност (приложимо е, само ако сте корпорация)

и други.

Важно е да се подчертае, че документите, които трябва да предоставите, се различават в зависимост от вида на бизнеса ви. Това, разбира се, е нещо, което внимателно трябва да проучите.

Научете повече за наемането на хора

Ако наемате работници, то определено трябва да регистрирате фирма. И така, на първо място, трябва да сключите договор с вашите служители, който очертава условията на работа, правата, отговорностите и задълженията и на двете страни. Това е критично важно за всеки регистриран бизнес.

Освен това трябва да се придържате към законово уредените минимални възнаграждения, максимални часове полаган труд, осигуровки и други особености, така че да си сътрудничите с всички ваши подчинени, а не да ги експлоатирате.

И за лицензите, които ще ви трябват при регистрация на фирма

Определени видове бизнес изискват лицензи, преди да започнат да функционират. Въпреки че ще можете да кандидатствате за лицензи и разрешителни, само след като завършите процеса на регистрация на фирма, трябва предварително да се запознаете с регулаторния режим, свързан с българските законодатели.

Бизнеси като ресторанти, образователни услуги, финансови и развлекателни услуги изискват лиценз и разрешения от различни държавни агенции. Други – не.

Помнете, че каквото и да правите, най-важното е да бъдете максимално подготвени при всяка една своя крачка. Само така ще можете да положите основите на нещо наистина добро, което да ви помага да постигате мечтите и целите си.

Информираността и вниманието винаги са били най-силното оръжие на всеки един успешен предприемач – особено на такъв, който смята да се заеме с регистрация на фирма. Вие също трябва да последвате този пример!